Evenementen, organisatie en voorbereiding

Welkom! Ik heet Sam. Sinds jongs af aan ben ik geïnteresseerd in gezondheid. Toen ik 15 was haalde ik mijn EHBO diploma en tijdens mij studie in Amsterdam hielp ik vaak vrijwillig mee als evenementenzorg. Sinds een aantal jaar reis ik het hele land door om bij festiviteiten te zijn. Nu er steeds vaker, steeds grotere evenementen in Nederland worden georganiseerd, is het belangrijk dat er medische hulpverlening aanwezig is. Mijn team en ik zorgen ervoor dat evenementen veilig kunnen verlopen, zonder problemen of zorgen. Ik weet precies wat ik moet doen, maar toch is elk evenementen een unieke ervaring. Op deze blog schrijf ik over de avonturen die ik beleef in de evenementenzorg.

Dagbesteding en activiteitencentra

Events Blog

Dagbesteding mensen met beperking

Dagbesteding voor mensen met een beperking zijn te onderscheiden in resultaat gerichte activiteiten en vrijetijdsactiviteiten. Daar komen we later nog op terug. Maar eerst: 


Wat voor soort activiteiten zijn er en waar? 

Activiteiten zijn er door heel Nederland. Van kleine dorpen tot grote steden: het fijne aan Nederland is dat mensen met een beperking op verscheidene plaatsen terecht kunnen. Bij een centrum voor dagbesteding vinden ze elkaar en zijn ze niet alleen in hun beperking. In Culemborg bijvoorbeeld heb je een centrum waar mensen met een beperking hun dagbesteding vinden. Onder het genot van een koekje en een koffie wordt dit centrum gerund door vrijwilligers en maar gedeeltelijk door betaalde begeleiders. Echter er zijn natuurlijk ook centra met enkel gediplomeerde begeleiders.  Bij andere centra wordt de dagbesteding gefinancierd door de gemeente waarin desbetreffende persoon ingeschreven staat. Wel geldt er een inkomensafhankelijke bijdrage en dit zal ook bij de meeste centra het geval zijn. Zoals gezegd worden mensen met een beperking in Nederland goed behandeld (dat is in veel landen wel anders) en betaalt de overheid mee aan dit soort activiteiten. Het Centraal Administratiekantoor is een van de overheidsinstanties die waakzaam is over deze financieringsregels. Wanneer u op zoek bent naar een dagbesteding zou het waard zijn hun website alsmede die van zorgaanbieders te bezoeken. Kijk bijvoorbeeld eens op LeekerweideGroep.


Hoeveel kost het

Die vraag is eigenlijk al deels beantwoord. Koekjes en koffie zitten vaak inbegrepen bij de dagbesteding. Maar voor meer informatie over de kosten, mede omdat zij per activiteitencentrum kunnen verschillen, kunt u eens contact opnemen met een centrum naar keuze. Word er gesport? Dan moet er voor een bezoekje aan het zwembad misschien bijbetaald worden.  


Activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking

Omdat de gradaties hiervan zeer uitgebreid kunnen zijn is het van belang te kijken naar welke activiteit 'te doen' is. Veel activiteiten hebben niet enkel de functie van een dagbesteding, maar ook als leertraject. Zo zijn er kookcursussen, bewegingsactiviteiten en wellicht organisatie activiteiten. Op het internet staat een gigantisch aanbod van activiteiten op verschillende locaties. Een fysieke beperking vraagt andere activiteiten. 


In het kort

Het is dus belangrijk onderscheid te maken tussen vrijetijdsactiviteiten en resultaatgerichte activiteiten. Wilt u het leven van een verstandelijk of fysiek beperkt persoon beter maken? Of gaat het louter om vrijetijdsbesteding onder het genot van gezelschap? Dagbesteding mensen met een beperking is een onderwerp dat zeer breed uitgemeten kan worden en is bovendien compleet afhankelijk van de wensen van de persoon. Wat vindt hij leuk en doet hij of zij graag? Succes!

Delen

12 mei 2017